Ciabatta


Ciabatta

Aantal porties: 2
Voorbereidingstijd: 2 uur
Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 2 uur, 50 minuten
Allergie: Graan
Dieet: Vegetarisch
Gerechttype: Brood
Overig: Diepvriesbestendig, Vooraf-bereidbaar
Regio Italiaans

Ingrediënten

  • 14 Gram gedroogde gist
  • 3 Gr. suiker
  • 420 - 440 Ml. water (25 graden)
  • 700 Gr. bloem
  • 14 Gr. zout
  • 2 Eetlepels olijfolie

Beschrijving

Stap 1
Gist en suiker in een beetje water oplossen(roeren met kleine garde) en laten werken.
Bloem en zout samenvoegen en doorroeren.
Overig water in de mixkom gieten.
Olijfolie bij het water voegen.
Gistmengsel toevoegen.
Mixer aanzetten
Bloem- en zoutmengsel lepel voor lepel toevoegen zodat de boel gemengd wordt.
Op het laatst nog even op de hoogste stand goed doormengen.
Deeg uit de machine halen, in een kom doen en een half uur op kamertemperatuur laten rusten, met een natte theedoek eroverheen
De tussenliggende tijd benut ik om af te wassen en het broodvorm (20 x 30 cm.) in te vetten.


Na het half uur het deeg uit de schaal halen, een beetje oprekken zodat het mooi in de vorm past.
Een bak met warm water vullen en daar de vorm met het deeg bovenop plaatsen, weer met natte theedoek eroverheen.
3 kwartier laten rijzen, vervolgens na die drie kwartier wat bloem over de bovenkant strooien.
nog een kwartier laten rijzen (met natte theedoek eroverheen).

Oven voorverwarmen op 220 graden.
En het deeg(uiteraard met de bakvorm ;-)) in de oven plaatsen.
Na ongeveer 50 minuten is het brood klaar (tikken op de bovenkant, als het hol klinkt is het brood klaar).
Uit de oven halen, af laten koelen (en de korstjes zijn voor mezelf, dik met roomboter besmeren en suiker, heerlijk ongezond).

Het afgekoelde brood snijd ik in sneden(jawel met het handje) en verpak ik per portie en plaats het in de vriezer.

Opmerkingen

Nodig: keukenmachine, broodvorm, oven, eventueel bakpapier.

Kan ook voor bruinbrood (alles blijft hetzelfde, misschien iets meer water gebruiken), maar dan met volkorenmeel.
Kruiden toevoegen of andere smaakjes als olijven, tomaten, het is allemaal mogelijk.

O, ja, ik gebruik een rechthoekige vorm uit praktische overwegingen; het garen is regelmatig en het is eenvoudiger te stapelen in de vriezer.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

Subscribe without commenting