Fruitzooi met mangostengel


Fruitzooi met mangostengel

Aantal porties: 1
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur, 5 minuten
Allergie: Ei, Graan
Gerechttype: Dessert
Overig: Serveer koud
Site 24Kitchen - fruitzooi met mangosoepstengel

Ingrediënten

mangostengel

  • 1 Plakje bladerdeeg (Lidl)
  • 0,25 - mango
  • 1 - ei
  • 1 Eetlepel suiker

vulling

  • 0,25 - mango
  • 0,5 - kiwi
  • 1 Schijf watermeloen
  • 1 Bol yoghurt-amarena-ijs (Lidl)

zoete bouillon

  • 1 - vanillestokje
  • 1 - kaneelstokje
  • 1 - steranijs
  • 2 - citroenen
  • 2 - perssinaasappels
  • 125 Gram suiker
  • - Beetje allesbinder

Beschrijving

Mangostengel
Stap 1
Van een kwart van de mango, mangopuree maken (staafmixer)
Plakje bladerdeeg ontdooien, plank en deegroller bebloemen en uitrollen tot ie nog een keer z'n lengte bereikt en snijd er een strakke rechthoek van.
Splits het ei en maak de eierdooier los meteen beetje water.
Bestrijk de plak bladerdeeg voor de helft dun met het eierdooiermengsel, de andere helft van de plak (ook dun) met de mangopuree. (Zie filmpje Danny op 24kitchen vanaf 3 minuut 50 http://www.24kitchen.nl/recepten/tropische-fruitzooi-mangosoepstengel)
Vouw de plak dubbel en druk licht aan.
Bovenkant met eierdooier bestrijken en met suiker bestrooien.
Mangodeeg in plasticfolie inpakken en kort aanvriezen(zodat de plak handelbaar wordt).

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Bakpapiertje op een bakplaat
Bladerdeeg in repen van ongeveer een halve centimeter snijden en er soepstengels van draaien en aan de einden vastplakken aan het bakpapier.
Mangostengels in ongeveer 20 minuten bruin en gaar bakken.
Bouillon van fruitzooi
Stap 2
Pers de citroenen en de sinaasappels uit vul aan met water tot een halve liter en doe in een pan, voeg de suiker toe en breng aan de kook.
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit,voeg dit toe (inclusief vanillestokje).
Grof hakken: het kaneelstokje en de steranijs en aan het mengel toevoegen en de massa samen ongeveer 30 minuten laten trekken.
Bouillon zeven en opnieuw opwarmen.
Beetje binden met allesbinder zodat een licht gebonden soep ontstaat. Proeven en eventueel suiker toevoegen(wel laten oplossen).
Vul een diep bord met de bouillon en laat het afkoelen.
Fruitzooi vulling
Stap 3
Mango schoonmaken en in blokjes of reepjes snijden, net wat je leuk vindt, voeg toe aan de afgekoelde bouillon
Steek bolletjes uit de watermeloen en uit de kiwi en voeg dit ook toe.
Voeg een bol ijs toe in het midden van de bouillon.
Leg daar schuin de mangostengels op.
Klaar!

Opmerkingen

Het originele recept is met witte wijn. Aangezien ik vanaf eind 2001 geen spat alcohol gebruik(ook geen alcoholische versnaperingen die ingekookt zijn), maak ik een mengel van citroensap, water en suiker om de wijn te vervangen. Er kan natuurlijk met vele soorten fruit gevarieerd worden. Kies ik voor rood fruit, dan vervang ik rode wijn voor rode bessensap met suiker.

Saussap wat over is, vries ik in, in ijsblokzakjes, als ik het dan eens wil toevoegen aan een ander gerecht, plok ik er een paar klontjes uit en laat deze ontdooien. Hartstikke makkelijk. Aangezien ik vaak sapjes en sausjes over heb, schrijf ik wél heel duidelijk op de zakjes wat erin zit, dat voorkomt onbedoelde verassingen ;-).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

Subscribe without commenting