Gedwongen ontslagen en de vakbond 2


Belangen verdedigen

jassen-aan-de-kapstok-300x228‘FNV Bouw zal erop toezien dat Goldewijk rekening houdt met de belangen van de werknemers.’ Dit is de laatste zin uit het artikel wat je op de site van fnv.bouw.nl kunt lezen. Goed natuurlijk dat FNV-Bouw zich inspant om de belangen van de werknemers van bouwbedrijf Goldewijk te verdedigen. In het artikel van de Gelderlander zie ik een afbeelding met demonstrerende werknemers.

Contact werknemers onderling

Nu weet ik natuurlijk niet exact wat ondernomen wordt in samenwerking met FNV-Bouw en de werknemers van Goldewijk. Ik hóóp echter dat er behalve met overleg tussen werkgever en de ondernemingsraad óók intensief contact is tussen de werknemers onderling in deze nare en onzekere tijden.

Het is zoohoo belangrijk (sprak deze ervaringsdeskundige) om contact met je collega’s te kunnen houden en te kunnen overleggen om:

 • Af te reageren
 • Oplossingen te bedenken
 • Elkaar actief te ondersteunen

Daarnaast: samen ben je sterker: het is natuurlijk leuk en handig een ondernemingsraad, maar… een ondernemingsraad is met minder mensen, heeft een woordvoerder en zijn ook slechts mensen, die bij mijn weten niet zomaar ontslagen kunnen worden, dus misschien ook wel een wit voetje bij de werkgever willen halen. Weet niet of dat waar is, maar dat gevoel had ik bij mijn vorige werkgever.

SAMEN

Ik denk dat je samen: dus mét elkaar sterker bent en dan bedoel ik óók met elkaar demonstreren dat je het er niet mee eens bent, en vooral contact mét elkaar houden,

Samen de problemen te lijf gaan die een onvermijdelijk gevolg zijn van een ontslag.
Opeens staan bakken met vrije tijd te wachten: hoe ga ik doe opvullen?
Zenuwslopende toestanden: hoe moet het verder in deze tijd waar mijn werk toch schaars is?
Hoe zit het financieel?
Wat zijn de mogelijkheden, waar heb ik recht op?
Kan ik omscholen?
Kom ik ooit nog aan de bak?
M.a.w. Wie heeft ervaring en/of denkt met me mee?

Ik denk door collega’s met elkaar te verbinden, -elkaar te versterken-, dat de gevolgen te beperken zijn. Ik denk dat ‘de bond’ daar een sleutelrol in kan spelen.

Zwaard van Damocles

In het onderhandelen is ‘de bond’ natuurlijk een kei.
Echter als werknemer moeten afwachten, steeds maar afwachten wat er gaat gebeuren, terwijl het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt, zonder dat je het gevoel hebt inspraak te hebben, of met andere collega’s te kunnen overleggen word je monddood gemaakt. En er is niets frustrerender dan dat. Het gevoel machteloos te moeten afwachten wat anderen voor je doen, of beslissen, is een drama.

Stuk creativiteit

Samen met je naaste collega’s oplossingen en mogelijkheden bedenken, ipv dat alleen aan de woordvoerders/belangenbehartigers over te laten en dan het liefst vóór de ontslagprocedure al een voldongen feit is. Ideeën die kunnen groeien om weer verder te kunnen, waardoor een rotsituatie kan omvormen tussen een stuk creativiteit waar je verder mee kunt en misschien het bedrijf ook wel.

Sterker maken

Dát is waar ‘de bond’ zich sterker voor zou moeten maken, dáár ontbreekt het voor mijn gevoel aan.
Samenwerken en samendoen en samen delen om werknemers vóór een zwaard valt in hun kracht te zetten. Groepen vormen om kracht te maken, want samen ben ik sterk.

De mogelijkheden staan allang klaar, nu deze mogelijkheden nog werkelijk inzetten en dat vergt wat inspanning van de medewerkers van ‘de bond’.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

2 gedachten over “Gedwongen ontslagen en de vakbond

 • Bob Hey

  Mijn telefoon staat niet meer stil Heel veel van de betroffen werknemers heb ik inmiddels persoonlijk gesproken. Afspraken met de OR van beide vestigingen zijn al gemaakt en de personeelsbijeenkomst is in constructie. Ik weet n.l ook uit eigen ervaring wat er op je af komt en hoe jaar onderdoor van kunt gaan Ik weet echter ook uit eigen ervaring hoe je er weer uit (kunt) komen en dat zal ik zeker met allen delen
  Bob

  • anja Bericht auteur

   @Bob, Dat is natuurlijk heel goed dat je een sleutelrol speelt wat betreft deze nare kwestie.
   Maar wat ik óók bedoel, is dat de collega’s onderling een plekje krijgen in b.v. een geheime facebookgroep of op een ‘onzichtbare’ groep op de site van FNV-Bouw.net om met elkaar in contact te blijven. 2 weten meer dan 1, 4 meer dan 2, 8 meer dan enz. enz.
   Op zo’n geheim plekje kunnen de collega’s onderling met elkaar én samen mét jou én samen mét elkaar in verbinding blijven om zo elkaar te helpen, aan te vullen, oplossingen te zoeken enz. enz.

Subscribe without commenting