Guldens voor Euro’s


Aan het opruimen en ik vind in een oude tas nog twee bankbiljetten van 10 gulden. Uhh ja, we leven in 2014. Met 20 gulden kan ik nergens meer betalen. De euro bestaat al sinds 1 januari 2002. Een kort rekensommetje, al 12 jaar.  Een zoekterm via Google ingevoerd en tot mijn verbazing kan ik mijn 10 gulden biljetten inleveren bij de Nederlandsche bank.

de-nederlandse-bankKans om de binnenkant te bekijken

Nu ben ik nogal nieuwsgierig van aard en heb ik in 2011 meegelopen met de Occupy-beweging richting Nederlandsche bank. Ik weet hoe de buitenkant eruit ziet. En nu een kans om de binnenkant te bekijken. Gááf. Met de tram richting Rijksmuseum en de rest ga ik wandelen.  Meelopen in een demonstratie is iets anders dan zelf de weg vinden. Lang leve de techniek, mobieltjes en Google. Via Google Maps kom ik moeiteloos op de plek van bestemming.

Procedure

Trap op, een enorme draaideur door, waar diverse huisregels vermeld worden, waaronder géén foto’s maken. Hè, dat is nu weer jammer. Ik ben amper binnen of er komt een gastvrouw op me af met de vraag of ze iets voor me kan betekenen. ‘Ja’, zeg ik, ‘dat hoop ik wel. Ik heb 2 biljetten van 10 gulden en die wil ik graag omwisselen voor euro’s. Op internet las ik dat dat hier kan’. De uiterst vriendelijke dame vertelt me de procedure. Eerst legitimeren bij de receptie, dan door de beveiliging, vervolgens krijgt u een formulier die u moet invullen, dan krijgt u een nummertje en dan mag u naar de kassier om uw guldenbiljetten in te wisselen. Zo! Dat is heel wat, ik voel me bijna belangrijk.

Kleren ook uit?

Eerst de receptie. Ik lever mijn paspoort in, gegevens worden ingevoerd en na enige minuten krijg ik hem weer terug met de melding dat het oké is. 1e stap genomen. Nu naar de beveiliging. M’n tas moet door de scanner en alle metalen die ik op me draag moeten af, voor ik door het poortje ga. Moeten m’n kleren ook uit -vraag ik- ik draag een beugel BH? M’n kleren mocht ik aanhouden van de betreffende bewaker, die je niet zomaar omver loopt. Poortje door, tas gecontroleerd en ik mag de derde stap nemen. Het formulier ophalen en invullen. Tijdens het invullen krijg ik al een nummertje zodat ik niet langer hoef te wachten dan nodig is.

Egards

Dat gedaan hebbende, mag ik direct doorlopen naar de kassier. Ik wil eigenlijk met mijn twee tientjes door het hele gebouw zwerven. Ik heb de pest aan ‘kastjes en muren’, maar in dit geval lijkt het me een wel een hele ontdekkingsreis. Uiterst efficiënt ruilt de kassier mijn 2 tientjes voor 9 euro en 8 cent en ik krijg het cash mee. Wauw. En voor ik er erg in heb sta ik weer buiten. 5 mensen voor me aan het werk om 2 tien gulden biljetten om te wisselen. Ik word met dezelfde egards behandeld als mensen die poepie rijk zijn. Geweldig vind ik het.

Onderstaand een foto van andere tijden toen ik met Occupy-demonstatie (2011) meeliep, en dat was óók leuk.
[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”image_browser” theme_id=”1″ gallery_id=”23″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_browser_width=”800″ image_browser_title_enable=”0″ image_browser_description_enable=”0″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”fade” popup_interval=”3″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”50″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”0″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]
Occupy belevenissen:
Dag 1 Amsterdam
Week 2 – Amsterdam
Week 3 – Amsterdam

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

Subscribe without commenting