In memoriam stadsarchief Amsterdam


amsterdam-historisch-archief-in-memoriam-fiets In memoriam, een herinnering aan ongeveer 18.000 vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen in de tweede wereldoorlog. 2900 kinderen krijgen hier een gezicht, armen, benen, een geboortedatum en een sterfdatum. Van 15 kinderen wordt iets meer getoond en verteld zoals ‘herinneringen aan’ en wat persoonlijke dingetjes die teruggevonden zijn.

Poeziëalbum

‘Als je later als grootmama, zit op een stoel naast grootpapa’ , een rijmpje in een poëziealbum. Ik schrik. Een versje zoals ook in een album als dat van mij voorkomt of misschien in die van jou. Kinderen met dromen, die vertrouwen op hun ouders,  waarvan sommige spruitjes vies vinden, meisjes touwtje springen met vriendinnetjes, jongens hutten bouwen met vriendjes. Of kinderen die alleen nog maar flessenkinderen zijn. Kinderen die hier opnieuw tot leven komen, anders dan in de geschiedenisboeken.  Kinderen die vermoord zijn. Meer lezen over vijftien kinderen op de site van het stadsarchief Amsterdam.

amsterdam-historisch-archief-in-memoriam-01Dit bekijken, hier rondlopen en tot me nemen, het voelt dubbel. Aan de ene kant het voyeurisme, ‘het rampentoerisme’. Aan de andere kant het bewustzijn dat (politiek) haat-zaaien heel gevaarlijk kan zijn.

De expositie ‘In memoriam’ is te bezoeken tot en met 20 mei 2012 in het Amsterdams stadsarchief, Vijzelstraat 32, Amsterdam.

De Bazel 

Het gebouw vernoemd naar de architect K.P.C. de Bazel is zo rond 1920 voor de NHM ontworpen en gebouwd, wat later de ABN AMRO werd.amsterdam-historisch-archief-theo-van-gogh Een verassend gebouw waarin de kelders (de huidige schatkamer)  ook zeker een bezoek waard is. Je vindt er naast de enorme kluisdeuren, veel marmer en mozaïektegels.  En menselijke Amsterdamse schatten zoals majoor Bosshardt, Johan Cruijff, Freddie Heineken, Theo van Gogh, Willie Alberti om er een paar te noemen.

Meer over ‘de Bazel’ op de site van het stadsarchief Amsterdam

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Im memoriam stadsarchief Amsterdam”]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

Subscribe without commenting