Lucas ‘de Man in Azië’


Mijn hoofd nog vol. Gisteren (20 sept. 2018)naar Pakhuis de Zwijger (in Amsterdam) geweest naar ‘(Lucas) de man in Azië’. Over vragen van het heden en de toekomst. Over de overeenkomsten tussen oost en west. Verschillende achtergronden, dezelfde problemen. Over keuzes maken, nieuwe ontwikkelingen. De maakbaarheid van de wereld/mensheid, ethische vragen. Óók inspirerende oplossingen. Veel is maakbaar, maar….dat kost ook geld. Mogen sommige maakbare dingen (oplossingen voor oude chronisch zieke mensen b.v. die niet meer zelfstandig kunnen functioneren) alleen toegankelijk zijn voor de heel rijken en moeten de minder bedeelden het maar uitzoeken?

DNA, men is nu in staat DNA te aan te passen. Handig natuurlijk als er enge erfelijke ziekten mee bestreden kunnen worden. Maar…. als je kan kiezen, zou je je toekomstige kind dan ook meer intelligentie geven? En als iedereeen dat doet en jij kiest hier niet voor, wat betekent dit dan voor het kind? En zijn velen daar nu al niet mee bezig? Maar dan op een nog menselijke manier in de vorm van b.v. bijlessen, schoolzomerkampen. Mogen kinderen/mensen nog kind/mens zijn?

Wat doen we met ons ruimtegebrek? Hoe kunnen we de kloof tot arm en rijk kleiner maken zodat iedereen mee mag tellen? Zijn woningen (straks) alleen nog bereikbaar voor de mensen die keihard werken tot ze erbij neervallen?

In Azië voelen de millenials zich eenzaam door de familiedruk. Zij moeten voor hun ouders en grootouders zorgen. Met de jarenlange éénkindpolitiek in China is dat niet te doen, zeker niet als je daar de aangetrouwde familie nog bij optelt.

In Europa voelen millenials zich eenzaam, omdat de familiebanden op een lager pitje staan en ieder voor zichzelf moet zorgen. De ikke-ikke-ikke en prestatie politiek.

Is er nog ruimte om te zijn wie je bent in de toekomst?
Mijn hoofd raast nog. Vragen, vragen, vragen.

Lucas de Man in Azië

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij via e-mail op de hoogte als er meer reacties op dit bericht komen

Subscribe without commenting