Appelkruimeltaart
Aantal porties: | 12 |
Voorbereidingstijd: | 30 minuten |
Kooktijd: | 40 minuten |
Totale tijd: | 1 uur, 10 minuten |
Allergie: | Ei, Melk |
Dieet: | Vegetarisch |
Gerechttype: | Kruiden |
Overig: | Diepvriesbestendig, Heet serveren, Kindvriendelijk, Serveer koud, Vooraf-bereidbaar |
Site | Angelikookt |
Ingrediënten
bodem
- 350 Gram bloem
- 100 Gram witte basterdsuiker
- 150 Gram roomboter (ongezouten, koud in blokjes)
- 1 - ei
- 50 Ml. melk
kruimeldeeg
- 250 Gram bloem (gezeefd)
- 180 Gram suiker
- 180 Gram boter (ongezouten, koud in blokjes)
- 1 Theelepel kaneelpoeder
vulling
- 1 Kilo appels (gewicht is ontpit en geschild)
- 1 á 2 Eetlepels citroensap
- 0,5 Pot abrikozenjam
- 1 Eetlepel kaneelpoeder
- 2 Eetlepels custardpoeder
Beschrijving
Bodem | |
Stap 1 | |
Bloem en basterdsuiker zeven, kaneelpoeder erbij en droog door elkaar mengen. Boter in kleine blokjes snijden en door het mengsel verdelen. Ei en melk toevoegen en kneden tot er een bal van gevormd kan worden. Wikkel de bal in folie en zet weg in de koelkast. | |
Vulling | |
Stap 2 | |
Appels schillen en in blokken snijden (per part in drieën). In een braadpan een beetje boter smelten en de appels bakken tot ze wat zacht worden. Wel blijven roeren, anders bakken ze aan. Abrikozenjam, citroensap en custardpoeder toevoegen. Even (al roerend) door laten koken en warmtebron uitzetten. | |
Kruimeldeeg | |
Stap 3 | |
Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg met de handen door elkaar. Doe het snel, het moeten kruimels blijven. | |
Taart samenstellen/bakken | |
Stap 4 | |
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter de vorm(20x30 centimeter) en bekleed met bakpapier. Bestuif het keukenblad met bloem(tegen het plakken). Rol de deegbal uit met een deegroller en plaats de deeglap in de vorm. Maak de boel goed passend(deeg moet overal ongeveer even dik zijn) zorg dat de rand ongeveer 2 cm hoog wordt. Vulling over het deeg verdelen. Kruimeldeeg over de vulling verdelen. Plaats de vorm in de oven en laat in ongeveer 40 minuten gaar worden. Als de taart gaar is, nog even de grill erop zetten(3 á 5 minuten) voor een mooi bruine kruimellaag. Laat de taart afkoelen. Als de taart is afgekoeld eventueel met poedersuiker bestrooien en/of slagroom erbij serveren. Klaar! Eetzzzz. |