jip-en-janneke-drankEr bestaan alcoholvrije dranken, zoals bier, wijn, champagne en er zijn zelfs alcoholvrije likeuren te koop. Helemaal leuk, als je de Bob bent en ‘mee wilt doen’, of het gewoon lekker vind. Voor mij -als herstellend alcoholist- werkt het anders.

Grote verdediging

Mijn verdediging tegen alcohol durf ik groot te noemen. Alle mensen in mijn omgeving weten dat ik geen alcohol drink en waarom. Als ik -voor mij- nieuwe mensen ontmoet die alcohol aanbieden, vertel ik dat ik geen alcohol drink, en voeg daar ook de reden van mijn alcoholvrije leven aan toe. Het lucht op voor mezelf en het levert direct gespreksstof op. Tot zo ver niets aan de hand. (meer…)

tiramisuIk vond het heerlijk, tiramisu, en nu eens niet omdat er alcohol in verwerkt wordt, maar gewoon de smaak. Echter, toen ik in 2001 gestopt ben met alcohol drinken, heb ik gebruik van alle alcohol afgezworen, óók kleine beetjes die verwerkt worden in b.v. soepen, nagerechten, sauzen of bonbons. Als ik gerechten tegenkom waar normaal gesproken alcohol in verwerkt wordt, vervang ik deze door bouillon of citroensap. In restaurants neem ik dit soort gerechten niet, en bij twijfel vraag ik of het gerecht alcoholvrij is. (meer…)

Oude valkuilen

Alweer een jaar vol mantelzorg. Mijn moeder 30 mei overleden, mijn vader op 23 december. Spannende tijden die elkaar razendsnel opvolgden. Steun kunnen en mogen geven. En last but not least, zelf steun vragen en ontvangen van mijn zelfhulpgroep-maatjes en ook van mijn mijn zus waar ik het grootste gedeelte van de mantelzorg samen mee deed. Een jaar met oude valkuilen die op de loer lagen en waar ik dankzij mijn maatjes het hoofd aan heb kunnen bieden. Steeds weer opnieuw mezelf afvragen: wat kan ik, wat wil ik en blijf ik hiermee ook bij mezelf?

(meer…)

Wakker geworden met een herrie in mijn kop (tinnitus) zoals ik nog niet eerder meegemaakt heb. Alsof ik in een fabriekshal sta. Nou ja, zal wel met de spanning te maken hebben van vandaag.

Liegen

Vanmiddag de spullen verdelen van mijn ouders. Het voelt gewoon niet goed. Spullen verdeel je voor mijn gevoel pas als mensen overleden zijn. En wat ik erger vind, de spullen die we gaan weggooien, waar m’n ouders -althans mijn moeder- veel waarde aan hecht en wij als ‘oud vuil’ zien. En dan daarover moeten liegen, want ik ben geenszins van plan om te vertellen, dat we een aantal dingen gaan weggooien.

(meer…)

Als ik aan de laatste jaren van mijn drinktijd denk, was kerst een moeten drinken, om die dagen toch maar snel voorbij te laten gaan. Ik voelde me overal onbegrepen. Heb meegedaan om altijd, het mooiste, grootste, beste…want dan zou ik gelukkig worden. Een beetje ervaren ‘zelfhelper’ weet dat geluk niets met het beste, grootste, mooiste en duurste te maken heeft.
(meer…)