Blijven komen

Het gebeurt niet vaak dat ik ‘s avonds kaarsjes aansteek, meestal omdat ik het simpelweg vergeet en met andere dingen bezig ben. Vanavond dacht ik er toevallig wel aan en de kaarsjes branden nu.

Her-intreedster

kameelIn plaats dat ik van de lichtjes kan genieten, zit ik nu te schrijven achter de pc. Er staat een glazen waxinelichtjeshouder bij, met een verzilverde kameel erop. Deze heb ik gekregen van een groepsgenote die gelijk met mij haar eenjarige verjaardag vierde. De vrouw die twee maanden eerder dan ik bij zelfhulpgroep kwam en zich her-intreedster noemde. Dit vertelde ze graag, omdat ze had gedacht, na 4 jaar zelfhulpgroepen, het alleen te kunnen. Het bleek niet het geval en ze verzekerde elke groepsavond; de enige remedie is blijven komen, alleen red ik het niet, dat is mijn ervaring.

Per ongeluk

Ze was 4 jaar trouw naar een zelfhulpgroep gegaan en had had besloten, ik kan het alleen, ik heb geen drankprobleem meer. Ze besloot de groepsavonden niet meer te bezoeken. Ze vertelde hoe de terugval min of meer per ongeluk gegaan was. Normaal gesproken, als ze mensen op bezoek kreeg die wel een glaasje dronken, haalde ze dit speciaal in huis en gaf mee wat overgebleven was. Tot op een dag een vriendin langs geweest was. De opgebebroken fles wijn stond nog op het aanrecht. De fles was nog halfvol.  Na vier jaar zelfhulp, was ze ervan overtuigd dat een glas wel kon, wat ook lukte. Het weekend wat volgde weer een glas en ook dat ging goed. Het daaropvolgende weekend besloot ze het laatste glas uit de fles te drinken en was er van overtuigd dat ze gematigd kon drinken. De tussenliggende dagen had ze niet aan wijn gedacht, ze was zelfs bijna vergeten dat het in de koelkast stond.

Pauze van een jaar

En dit was het begin van een vernieuwde drank carriere. Ze had aan haar omgeving verteld dat ze vier jaar naar een zelfhulpgroep gegaan was en weer kon drinken. Ze had ook gezegd; mocht het de verkeerde kant op gaan met mijn drankgebruik, waarschuw me dan en zeg dat ik terug moet naar de zelfhulp, dan ga ik ook. En zo gebeurde. Het was de spuigaten weer uitgelopen. Na een pauze van een jaar was ze weer terug, omdat het de verkeerde kant opging qua drankgebruik. Dit was voor mij een teken, komen blijven, anders red je het zeker niet.

Mijlpaal

De verjaardag: Met z’n drieen werd de verjaardag gevierd. Alle drie een jaar droog. Mijn ervaring; ik vond het ontroerend, mooi en lief en geweldig. Onbeschrijfelijk wat er door me heen ging, een jaar niet drinken. Ik had niet van mezelf verwacht dat ik een jaar lang, zelfs in de weekenden het eerste glas zou kunnen laten staan. De mijlpaal was gehaald. Het jaar en de bijbehorende emoties passeerden me. Wat was ik blij. De persoonlijke toespraken en de symbolische cadeautjes, ze hebben een bijzondere waarde voor me.

Vertrouwen

De kameel die ik van de groepsgenote kreeg en waarbij ze zei, dat ze deze in de zomer al op een markt was tegengekomen. Ze had direct besloten om het voor mij aan te kopen, voor als ik een jaar droog zou staan. Ik vond het zo mooi. Het vertrouwen. Toen moest ik nog een aantal maanden. Vanavond stak ik het waxinelichtje aan wat in de houder staat. De groepsgenote is na de verjaardag nog een paar keer bij de groep geweest. Een half jaar geleden voor het laatst. Niemand van de werkgroep hoort of ziet nog wat van haar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting