Conventie 2007

Zullen we elkaar dit jaar eens ontmoeten op de conventie? Deze vraag werd gesteld op de mailgroep AlcoholVrij. Er werd enthousiast gereageerd. Vervolgens ontstond het idee om deze vraag ook op de andere alcoholmailgroepen en forums te stellen. Zowel in België als in Nederland.  En zo is het gekomen. Diverse deelnemers hadden elkaar nog nooit in het ‘eggie’ gezien.

Blond stuk met lange benen

langebenenHet thema was snel bedacht ‘Wat draagt internet bij aan mijn herstel’. Contact opgenomen met met de conventiecommissie of misschien -al was het aan de late kant-, plaats voor ons gereserveerd kon worden. Daar zouden ze zich voor inspannen. Voorpret, sommige van ons kennen elkaar al jaren en hebben elkaar nog nooit gezien. Hoe zie jij eruit? Nou, als je een blond stuk ziet lopen van een jaar of 25 met lange lange benen en superslank, dan ben ik het. En meer van dat soort grollen.

Jong, rijp, oud en groen

Zaterdagmorgen 6 oktober. Prachtige rit naar Ede. Het was mistig, de zon begon tijdens de reis door te breken. Groot oranje stuk karton mee, met een tekst waar wij -internetters- elkaar zouden treffen. Tijdens de meeting een rondje om elkaar voor te stellen. Jong en oud, rijp en groen qua stoppen met drinken. Er zijn mailers die zonder hulp van buitenaf gestopt zijn met de alcohol. Ver uit de meesten doen mee aan meerdere mailgroepen ter ondersteuning van de ‘normale zelfhulpgroep’, die meestal wekelijks bezocht wordt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van MSN. Als één op één contact en dat gaat niet altijd over alcohol, maar ook gewoon over andere dingen des levens. Daar ontstaan ook vaak de diepe vriendschappen uit. Worden harten gelucht. Je kunt het zien als extra ondersteuning bij elkaar.

Op elk moment van de dag en nacht

msnDe bijeenkomst zelf was elkaar even aftasten. O ja, jij bent die en hebt dat meegemaakt. Na de bijeenkomst napraten met diverse deelnemers.  Heftige verhalen, waanzinnig mooie verhalen. Hoe uit alle ellende van de drank een ander leven gestart is zonder alcohol. In het begin moeizaam, dat geldt denk ik, voor de meeste van ons. Wél steeds kunnen terugvallen op de mailgroep, of MSN, op elk moment van de dag en nacht. Dat voelt voor ons allemaal prettig. We beleven het als een extra slot op de deur die naar de drank zou kunnen leiden.

Gezicht bij de verhalen

Voor ons internetters is mailen en/of chatten een meer dan prettige ondersteuning. Dat we nu een gezicht zien bij de verhalen die we van elkaar lezen, is een welkome aanvulling. Want laten we wel zijn, er gaat niets boven contact waar je elkaar de hand kunt schudden, elkaars stemmen horen en elkaar kunt aankijken. Effe een bak koffie voor je gesprekspartner kunt halen en een gesprek kunt voeren. Dat hoeft niet elke dag, maar af en toe eens, is gewoon leuk.

Enge groepen en hulpverleners

Ik ga even terug in de tijd: Mijn persoontje nog drinkend. Ik wist dat ik teveel dronk en ik wist ook dat het de verkeerde kant op dreigde te gaan. Ik probeerde te minderen, soms nam ik zelfs voor om te stoppen. Het lukte soms wel en regelmatig niet. Ik functioneerde normaal. Een alco was iemand die onder de brug sliep, niet ik. Dus ik was geen alco. Ik heb gezocht op internet en ik kon niets vinden, zonder bij me een enge groep te moeten aansluiten of eerst naar de nog veel engere huisarts te gaan. Bij mijn naaste omgeving kon ik al helemaal niet terecht, zij begrepen mij niet, als ze al op de hoogte waren. Wat had ik graag met iemand willen praten die mijn problemen kende uit eigen ervaring, met wat er met mij aan de hand was. Gewoon met een onbekende mens bij mij in de buurt een -van mens tot mens gesprek- en die me niet ergens naartoe zou dwingen.

Ik ga wat gezelligs doen

Verder met de conventie. Tijdens de grote middagmeeting zat ik in de zaal. Een van mijn mailmaatjes vertrok tijdens deze bijeenkomst met de woorden. ‘Dit is niks voor mij, ik ga wat gezelligs doen.’ Ik zat daar en dacht: ‘Je hebt gelijk, ik ga achter je aan.’ Zo vaak zien we elkaar niet, en nu we elkaar ontmoeten wil ik daar dan ook met volle teugen van genieten. En zo hebben een aantal internetters de middag samen met elkaar op het terras met elkaar doorgebracht.

Verschillende soorten ondersteuning

De tijd was tekort voor ons. Gelukkig kunnen onze gesprekken via internet gewoon voortgezet worden en kunnen we elkaar nóg beter leren kennen. Warme gevoelens. De ervaringen van mezelf heb ik een dag laten rusten, voor ik in het toetsenbord kon kruipen om erover te vertellen. Het is zovéééél. Zoveel moedige mensen, die samen het eerste glas laten staan. Ieder op zijn eigen wijze, wat van persoon tot per persoon kan verschillen. Het maakt niet hoe, belangrijkste is dat het werkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting