Drinkmonsters

Het gebeurt een enkele keer dat ik geconfronteerd wordt met een drinkende alcoholist. De herkenning en de schaamte. Het is een spiegel naar toen ik zelf nog dronk. De smoezen, waarom ik dronk. Het ontkennen van mijn drinkgedrag zoals: ‘ik ben geen alcoholist, mijn vriend/vriendin/buurman/buurvrouw drinkt nog veel meer dan ik’. Of ‘ik drink alleen in het weekend, dus ik kan geen alcoholist zijn, want alcoholisten drinken elke dag’. En uiteraard spijt de volgende dag als ik weer eens teveel gedronken had.

Smoezen

Talloze smoezen verzon ik, om de confrontatie met m’n gedrag en mijn alcoholgebruik uit de weg te gaan. Alcoholisme is een ziekte, een verwoestende ziekte en de enige die er iets aan kan doen, bepaalt de drinker zelf.

Brutaliteit

Waar ik me echter wel groen en geel aan kan ergeren, is dat er drinkers zijn, die dronken en -zeg maar niet aanspreekbaar-, de brutaliteit hebben om mensen die hun best doen om niet te drinken, lastig te vallen met hun oeverloze dronkenmans/vrouwspraat bij bijeenkomsten waar niet drinkers bijelkaar komen.

Respect

Ik mag het niet veroordelen, dat doe ik ook niet. Ik heb er echter wel een oordeel over. Prima dat je nog drinkt, het maakt mij niet uit, maar breng asjeblieft het respect op, om, als je dronken bent, niet drinkers met rust te laten die hun uiterste best doen om bij het eerste glas vandaan te blijven.

Tijdverspilling

Ik ken mensen die als ze niet gedronken hebben écht aardige mensen zijn, maar zodra de drank ze te pakken heeft in monsters veranderen. Met die écht aardige mensen wil ik wel vriendjes worden, veranderen dezelfde personen in drinkmonsters, dan wil ik daar niets, maar dan ook niets mee te maken hebben om de simpele reden dat het voor mij geen enkele zin heeft met zulke personen te praten, en het voor mij als tijdsverspilling voelt.

Moed

Het enige wat ik hoop is dat deze personen zichzelf eens bij de lurven grijpen en de moed durven op te brengen het eerste glas te laten staan en daar hulp bij durven vragen. Maar ja, het is niet iedereen gegeven.

Voor mijzelf: ik wil geen alcoholmonsters zijn, wat ben ik godstierlijk blij dat dát achter me ligt.

Ik hoef zeker niet te melden dat ik vandaag niet drink!

2 reacties op “Drinkmonsters

  1. Hoi M,

    Wauw 105 dagen, goed hé! Gefeliciteerd.
    Wat zullen we doen? Nog een daggie eraan vastplakken?
    Ik doe met je mee.
    Groetje Anja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting