Het eerste glas laten staan? Ja maar…

onkruidOm mijn leven op orde te krijgen, wilde ik stoppen met drinken. Waarom? Als ik alcohol in mijn ziel had zitten beloofde ik dingen die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen of maar net aan zou kunnen waarmaken. Ik dacht op die momenten de hele wereld aan te kunnen. Belofte maakt schuld bij me en ik voerde uit wat ik beloofd had.

Tegenstaan

Dit ging me na verloop van tijd steeds meer tegenstaan, waarom moest ik altijd alles regelen? Er waren meer mensen om me heen die tijd konden maken? Met een borrel op, werd me regelmatig verteld, dat ik het al jaren deed, dat ik het al jaren goed deed, dus waarom zij? Ik voelde me uiteraard in m’n ego gestreeld en daar ging ik weer. De volgende dag voelde ik me nog steeds gestreeld in mijn ego, maar de zin om het beloofde uit te voeren ging me steeds meer tegenstaan.

Een paar glazen

Met drank op liet ik min of meer over me heenlopen, durfde niet voor mezelf op te komen en vond dat ik moest doen wat ik toegezegd had. Daarbij begon m’n drankgebruik buiten de perken te raken; dit uitte zich vooral in de katers en meer lichamelijk ongemak zoals hyperventileren, trillen en zweten. Ik voelde mezelf alleen nog prettig en ontspannen als ik alcohol in mijn lijf had. Dat hoefde niet altijd perse veel te zijn, met maar een paar glazen achter m’n kiezen kon ik me ook ontspannen. Zeker als ik de volgende dag aan het werk moest.

Het belangrijkste eerst

Ik had wel door dat ik mezelf te gronde zou richten als ik op deze manier verder zou gaan. Want stiekem aan werd mn drankgebruik meer. Ik raakte in een neerwaartse spiraal. Gestopt met drinken met hulp van een zelfhulpgroep. Daar is het begonnen. Eerst stoppen met drinken. De rest was volgens de groepsleden nog niet van belang. Het belangrijkste eerst. Dat betekende het eerste glas laten staan, dan volgde er vanzelf geen tweede. Ja maar.ik had zoveel problemen. Was nog totaal niet aan de orde, werd me op de groep verteld. Het belangrijkste eerst en dat was en is het eerste glas laten staan.

Kuilen graven

Ik mocht het vergelijken met het volgende verhaal: Graaf een paar diepe kuilen in je tuin. Gooi elk probleem in een van de gegraven kuilen. Bedek de kuilen met al je problemen weer met de aarde en druk het geheel stevig aan. Voorlopig niets mee doen, behalve wachten tot er iets gaat kiemen. Laat de natuur haar werk doen. Geen voeding geven, geen water, helemaal niets. Af en toe loop je de tuin in en kijk je of er al iets gebeurt. Pas als er iets begint te kiemen mag je beslissingen nemen.

Koesteren

Is het onkruid? Dan met wortel en al eruit trekken, daar heb je alleen maar last van. Weet je nog niet of er iets moois uitgroeit of dat het onkruid is; rustig afwachten tot het verder groeit, je mag altijd later beslissen. Sommige problemen lossen gewoon in het niets op, vinden geen voeding, kunnen niet aarden en geen wortels maken. Groeit er iets moois uit? Je mag het koesteren en ervan genieten.

Gewonnen dag

Niet meer en niet minder. Houd het simpel, ga niet te snel, neem niet teveel hooi op je vork, dat kan je alleen maar dichter bij het eerste glas brengen. Beloof jezelf ’s morgens; vandaag drink ik niet. Kijk ’s avonds terug op de dag en geef jezelf een schouderklop. Een dag naar je herstel is een gewonnen dag. Je bent niet in een dag alco geworden. Je hoeft ook niet in een dag al je problemen op te lossen. Ik heb steun aan dit verhaal gehad. Het heeft me geholpen om de tijd te nemen die ik nodig had en heb om te veranderen. Dat is de rest van mn leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting