Het jaar 2013

Oude valkuilen

Alweer een jaar vol mantelzorg. Mijn moeder 30 mei overleden, mijn vader op 23 december. Spannende tijden die elkaar razendsnel opvolgden. Steun kunnen en mogen geven. En last but not least, zelf steun vragen en ontvangen van mijn zelfhulpgroep-maatjes en ook van mijn mijn zus waar ik het grootste gedeelte van de mantelzorg samen mee deed. Een jaar met oude valkuilen die op de loer lagen en waar ik dankzij mijn maatjes het hoofd aan heb kunnen bieden. Steeds weer opnieuw mezelf afvragen: wat kan ik, wat wil ik en blijf ik hiermee ook bij mezelf?

Confrontatie

Als klap op de vuurpijl werd ik tijdens de uitvaart van mijn vader geconfronteerd met ‘de boer uit het verleden’ waar ik ooit tijdelijk woonde (zie dit verhaal). De crematieplechtigheid van mijn vader is om die reden deels langs me heen gegaan. Maar… ik heb me staande gehouden! Ik heb letterlijk tijdens de condoleance tegen hem gezegd: ‘Je hoeft mij geen hand te geven. Met jou heb ik het helemaal gehad.’ De boer is met zijn staart tussen de benen afgedropen. En zo liggen de familieverhoudingen dus. Mijn broer had gezorgd dat de boer een rouwkaart ontving, mijn zus heeft hem geschreven en verzonden. Broer walst gewoon over me heen, terwijl hij weet wat daar gebeurd is. Hij wist ook dat ik die boer, nooit, maar dan ook nooit meer tegen wil komen. En zus, durfde het verzenden van de kaart niet te weigeren. Mezelf overwonnen tijdens het moment suprême. Het heeft overigens wel een schaduw over het afscheid van mijn vader geworpen. Nou ja, om mijn vader na te praten: ‘Het is zoals het is.’

Poot aan de grond

Wat werk en inkomen betreft was het een jaar vol onzekerheden. Mijn eigen bedrijfje gestopt, zonder schulden dat wel. Het liep dusdanig slecht dat ik wel moest stoppen. Als huiskamerassistente(activiteitenbegeleiding) gewerkt in hetzelfde verpleeghuis waar mijn ouders hun laatste tijd doorbrachten. Ontslagen vanwege bezuinigingen. De vele (goedkope) ideeën die ik had -en heb- voor verbeteringen om het de bewoners meer naar de zin te maken. Ik ben er nog steeds mee bezig. Het is vechten tegen een oude hiërarchische organisatie, waar het moeilijk is een poot aan de grond te krijgen.

Plezier

Het was niet allemaal kommer en kwel, het jaar 2013. Momenteel werk ik met veel plezier voor een grote GGZ-instelling websitebouw en community ontwikkeling. Daarnaast volg ik een WMEE-training(Werken Met Eigen Ervaringen) in de verslavingszorg. Daar ga ik binnenkort mijn stage starten.

En verder, het aller-aller-belangrijkste: IK DRINK NIET! Mijn 12e jaar volgemaakt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting