Ondersteuning via internet

Ervaringsverhaal van mezelf als nog hulpzoekende onzekere alcoholist. Ik had uitgemaakt dat de alcohol de overmacht gekregen had bij me. Verschillende keren geprobeerd om het steeds terugkerend drankmisbruik in de hand te krijgen. Wat regelmatig lukte en de laatste periode van het drinken steeds vaker mis ging. Met het gevolg een steeds vaker terugkerend schuldgevoel en een kater.

Nog niet echt kunnen toegeven

Er zijn diverse instanties waar aangeklopt kan worden als er een verslavingsprobleem is. Het grootste probleem was, dat ik het voor mezelf nog niet echt kon toegeven. Ik was op dat moment nog niet in staat om naar de huisarts te stappen. Ik kon het nog niet opbrengen om te vertellen dat ik meer dan een gezelligheidsdrinker was. Terwijl ik weet dat een huisarts zwijgplicht heeft. Kop in het zand en de stille hoop dat het wel over zou gaan. En toch wilde ik volstrekt anoniem weten of ik iets aan mijn drankgedrag zou kunnen doen, zonder iemand te woord te hoeven staan, of aan te moeten kijken.  Ik vond het al moeilijk genoeg om mijn eigen twijfels te hebben. Om aan mezelf toe te moeten geven dat ik een meer als gemiddelde alcoholgebruiker was geworden.

Testen op verschillende sites

Ik ben gelukkig in de positie, evenals een groot deel van de Nederlandse bevolking, die in het bezit is van een pc. Ik ben diverse sites over alcoholgebruik gaan opzoeken en heb veel informatie gelezen. Anoniemer kan volgens mij niet. Er staan testen op verschillende sites, waarvan ik er veel gedaan heb. Ik was slim, de testen deed ik uiteraard als ik een aantal dagen niet gedronken had, over struisvogelpolitiek gesproken.

Ervaringsverhalen op de site

Ik vond ook de AA site (http://www.aa-nederland.nl). Alcoholist? Ik? Probleemdrinker zal je bedoelen. Ik dronk niet iedere dag, als ik dronk, ging ik door, wilde meer, kon niet meer ophouden tot ik ‘voldaan’ was. Ik vond diverse ervaringsverhalen op de site, waarvan er een aantal behoorlijk herkenbaar waren voor me. Zou ik dan toch? De site nogmaals bezocht en nogmaals, gelezen en herlezen, weer een tijdje gelaten voor wat het was. Het geweten begon steeds meer te knagen. Wilde ik op deze manier verdergaan? Als ik door zou blijven drinken, zou het steeds verder bergafwaarts gaan met me. Ik was overtuigd geraakt; het drankgebruik zou niet vanzelf overgaan. Alle pogingen die ik alleen deed, liepen op niets uit. Ik begon steeds weer en het ging steeds vaker mis.

Het beginpunt

Zonder het medium internet zou ik – vermoed ik – veel langer hebben doorgedronken. Uiteindelijk zou ik heus wel wel hulp gezocht en gevonden hebben. Waarschijnlijk in het stadium dat er weinig meer te verliezen zou zijn. Voor mij is de AA-site ( http://www.aa-nederland.nl )het beginpunt geweest om serieus over mijn alcoholmisbruik na te gaan denken. Er iets aan te gaan doen. De telefoon te pakken en iemand te bellen van een zelfhulpgroep.

Anoniem e-mailen en chatten

Voor mijn gevoel -en dat zeg ik nu- zou het prettiger geweest zijn, als ik met iemand voor dat stadium -anoniem- had kunnen e-mailen of chatten. Rechtstreeks contact via mail en/of chat met iemand die wat meer, uit eigen ervaring over zelfhulpgroepen had willen schrijven. Ik kom uit dun bevolkt gebied. Was werkelijk bang dat ik een bekende aan de telefoon zou krijgen toen ik nog twijfelde over mijn drankgebruik.

Internet als contact- en informatiepunt

Ik zie internet als aanvulling voor de groepsbijeenkomsten, als contact- en informatiepunt. Een handuitreiking naar, een extra mogelijkheid om mensen -zoals ik zelf eens was- te kunnen ondersteunen. Een bijkomend voordeel; de tekst kan worden terug gelezen op een later tijdstip, er kan rustig nagelezen worden en nagedacht. Hoe ga ik verder met mijn leven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting