Oud en Jong in de club

Generatieverschil? Echt wel!  Ouderen(qua droogstand bedoel ik) die de hulpverlener gaan spelen. I.p.v. gewoon -zoals de zelfhulp bedoeld is-, hun EIGEN ervaringen vertellen. Sommige ouderen hebben nogal eens de neiging aan te komen met grote stukken (betweterige) zelfhulp teksten die voor jongeren in de club nog niet te begrijpen zijn en ze tegen de nog ‘onzekere’ haren instrijkt.

Ongevraagde adviezen

Daarnaast geven sommige ouderen  -met de beste bedoelingen – ongevraagd adviezen of zelfs dwingende opdrachten.  Zo voelt de jongere in de club dat aan. En nu weet ik wel dat de oudere wil voorkomen dat de jongere in vaak voorspelbare valkuilen valt, maaruh….. geef ze de kans om van hun fouten te leren. Het is de enige manier (spreekt deze ervaringsdeskundige) om ZICHZELF te leren kennen.

Klappen van de zweep

Voor de jongere geldt: ondanks die oudere betweterigheid, de ouderen kennen natuurlijk wél vaak de klappen van de zweep. Toch…Vaak voelt het ook vaak alsof je vader of moeder je weer wil heropvoeden en het probleem is juist dat je zelfstandig wilt worden en je eigen keuzes -met vallen en opstaan- wilt leren maken en daar heb je alle rechten toe.

Elkaar  nodig

Feit is dat we elkaar allemaal NODIG hebben. De ouderen omdat vooral niet te vergeten uit wat voor rotleven ze vandaan komen. De jongeren om met eigen gevoel te ervaren dat na het stoppen er écht een beter leven bestaat en daar moeten we met zijn allen mee schipperen. En ook niet geheel onbelangrijk: jongeren komen vaak met verse inzichten, ideeën en ervaringen. Kunnen ouderen óók van leren als ze willen luisteren en vice versa uiteraard.

In elk geval: de bedoeling is dat we er SAMEN uitkomen.

Ik wilde het even kwijt omdat ik dit probleem regelmatig binnen werkgroepen én mailgroepen tegenkom. Ik vind het zo jammer als mensen elkaar bevechten én hun gelijk willen halen  i.p.v. elkaar te willen begrijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting