Spullen verdelen

Wakker geworden met een herrie in mijn kop (tinnitus) zoals ik nog niet eerder meegemaakt heb. Alsof ik in een fabriekshal sta. Nou ja, zal wel met de spanning te maken hebben van vandaag.

Liegen

Vanmiddag de spullen verdelen van mijn ouders. Het voelt gewoon niet goed. Spullen verdeel je voor mijn gevoel pas als mensen overleden zijn. En wat ik erger vind, de spullen die we gaan weggooien, waar m’n ouders -althans mijn moeder- veel waarde aan hecht en wij als ‘oud vuil’ zien. En dan daarover moeten liegen, want ik ben geenszins van plan om te vertellen, dat we een aantal dingen gaan weggooien.

Afvalbak

Zo is er b.v. een plantenbak in de vorm van een zwaan. Een loeigroot ding die de helft van hun balkon in beslag neemt. Toen ze verhuisden van hun andere woning naar dit appartement wou mijn vader hem daar laten staan. Mijn moeder barstte toen in huilen uit. Zwaan mee naar appartement, waar hij dus nog 10 jaar op het balkon gestaan heeft. En nu gaat hij de afvalbak in.

Trouwcadeau

Een schilderij van een kunstschilder waar mijn moeder in haar jonge jaren gewerkt heeft en wat ze gekregen hebben als trouwcadeau. Nu gooien we dat ding niet weg, omdat hij lang geleden getaxeerd is, maar hij gaat wel in de verkoop, dus uit de familie vandaan. Ik hoef zeker niet te vertellen dat wij kinderen het een foeilelijk ding vinden.

Micky Mouse bordje

En andere dingen die voor anderen weer waardeloos zijn, blijven wel bij één van ons. Zo is er een emaille Micky Mouse bordje. Heeft m’n moeder gespaard van de honigpunten zo’n 50 jaar geleden. Dat bordje gaat naar mij. Het bordje waar ik de berg hutspot met een kuiltje jus in het midden, Micky Mouse te voorschijn toverde door hapje voor hapje naar binnen te werken.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat zal ik je besparen. Een dag vol emoties waar ik als een berg tegenop zie.

‘Mijn demente bewoners’

Even wat leukers. Samen met ‘mijn’ demente bewoners van het verpleeghuis ben ik met een tuinproject begonnen. Gisteren kreeg ik een mail van het hoofd activiteitenbegeleiding met de tekst: ‘Hoi, Als de plantjes in de hal jouw oogst is, dan doen ze het goed. Het ziet er in ieder geval heel gezellig uit al die kleurige emmertjes’.

Samen plantjes ophalen

Waarop ik teruggeschreven heb: ‘Ja leuk, hè? Iedere keer als ik kom neem ik een bewoner mee om de plantjes met een kar op te halen uit de hal en mee te nemen naar de huiskamer ter controle. Moeten ze nog water? Komen de gezaaide plantjes al op? Wat denkt u, mag het plastic er al af? Er staan ook nog twee bakken op het balkon, die verzorg zolang zelf omdat ze nogal zwaar zijn en omdat er gaten in de onderkant zitten(dat geeft zo’n rotzooi).

Beetje picknick idee

Straks na de ‘ijsheiligen’ wil ik ze het liefst overplanten naar één van de tuinbakken in de tuin. Komen de bewoners buiten met mooi weer en kunnen ze er ook vanaf een rolstoel bij om wat afgestorven blaadjes en uitgebloeide bloemen weg te halen en goed te kunnen bekijken hoe ze groeien. Maar..dat wist je al waarom ik zo graag een hoge tuinbak wil reserveren(er staan nu violen in, heb ik gezien).

Een beetje het ‘picknick’ idee. Samen naar de plantjes en dan samen zingen of de vragenspelletjes doen, wat bewoners onwijs leuk blijven vinden en ik hoef alleen m’n tablet maar mee te nemen (of m’n mobiele telefoon).

Familie erbij betrekken

Het aller-aller-leukst lijkt het me om ook de familie erbij te betrekken, zodat het ‘enge’ van dementie óók van andere mensen een beetje weggehaald wordt. Want écht waar hoor, de bewoners weten nog hartstikke veel. Nou ja, dat hoef ik jou niet te vertellen, dat weet je zelf ook wel.

Sorry, ik blijf een idealist, maar het is zo leuk om te zien dat de bewoners plezier hebben.'(Einde mail)

Met volle teugen tot mij nemen

En zo zijn er ook leuke dingen die ik meemaak. Ik schreef het al eerder, stoppen met drinken houdt niet in dat ik in het paradijs terechtkom. Maar… ik mag het leven wel met volle teugen tot me nemen, en dat is wat ik probeer te doen.

Wordt vervolgd. In elk geval ben ik blij dat ik vanavond ook groep heb.
Vandaag geen drank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting