Voorzichtig morele balans opmaken

Aanvaarden dat ik de laatste jaren een puinhoop van mijn leven gemaakt had en voor het grootste deel aan mezelf te danken. Dronk ik doordat ik problemen had, of had ik problemen omdat ik dronk? Ik ben gaan drinken omdat ik de moed niet heb gehad om dat ik de neiging had mijn problemen uit de weg te gaan. In het begin hielp het, laat ik eerlijk zijn, de alcohol werkte als een medicijn voor me, alleen ik loste mijn narigheid niet op, dat durfde ik niet, ik was bang voor de gevolgen. Ik koos ervoor te blijven drinken drinken, voelde me er ontspannen door en dan het viel het leven wat ik leidde wel mee. In de roes vond ik het zelfs wel een prettig leven. Er waren helemaal geen problemen.

Die had ik verdiend

Moeilijkheden waren er alleen als ik nuchter was. Gevolg; op het laatst aan het einde van de dag had ik een borrel nodig. Er was altijd wel een reden om te drinken. Alcohol endingen doen waar ik een hekel aan had, gingen voor mij samen. Eerst iets doen waar ik geen zin in had en dan had ik een wijntje of iets anders waar alcohol inzat, verdiend. Aan het einde van mijn drankperiode had ik nergensmeer zin in, maar voerde evengoed alles uit en nog veel meer,de borrel stond te wachten. Die had ik tenslotte verdiend, nietwaar? Ik trok de rotklussen naar me toe; dat doe ik wel, dat regel ik wel en het ging me goed af, ik had het zo druk als een startende ondernemer.

Angstig om te falen

Ik voelde me waardeloos, ik deed zo mijn best en evengoed kon ik geen tevreden gevoel over mezelf krijgen.
Het was nooit genoeg, er mankeerde altijd wel iets aan, ik kon niet meer genieten van het leven, behalve als ik alcohol in mijn lijf had. Kritiek van anderen kon ik niet hebben, ikvoerde alles voor iedereenuit en niemand waardeerde het. Het was zo gewoon. Resultaat nog meer drinken. En zo kwam ik steeds verder in de negatieve spiraal terecht. Ik moest verbergen dat ik dronk, dat ik niet kon functioneren zonder de ‘beloning’. Ik werd steeds angstiger om te falen. Weet me nog te herinneren als we naar een feest moesten, ik mezelf eerst moed indronk om erheen te kunnen gaan. Ik voelde me hoogst ongemakkelijk als ik zonder drank naar een andere omgeving moest, dan waar ik gewend was te verblijven.

Het moeras van de alcohol

Op het laatst betekende het; hyperventileren als ik me niet prettig voelde en dit gebeurde steeds vaker. In de supermarkt kon het me naar de keel vliegen, in de auto, op het werk, eigenlijk op alle plaatsen waar ik niet dronk. Ik zakte steeds dieper het moeras in van de alcohol. Het lag aan de omstandigheden, behalve aan mezelf, dacht ik. Ik kreeg steeds meer zelfmedelijden; ik die zo haar best deed, alles voor iedereen over had en deed.
De vierde stap: de diepgaande morele balans. Bij de werkgroep werd me verteld, begin eerst met niet drinken, de rest komt later. Je zult nuchterpas kunnen inzien,waar het fout gegaan is. Dat kan ik ondertussen een beetje. Oorzaak en gevolg, of is het gevolg en oorzaak geweest? Ik weet het niet, hoef het niet te weten, het is niet zo belangrijk meer.

Broodnodig

Wat wel belangrijk is, is dat alcohol niets oplost, behalve de hersenen en andere organen. Ik zag toen ik dronk, alles op een andere verwrongen manier en naarmate ik meer dronk werd het steeds erger. Ik zal alert moeten blijven, de neiging om te vluchten is er nog steeds, de faalangst ook nog, het is minder, ik kan zelfs af en toe tevreden zijn.
De werkgroep;ik heb het broodnodig, door te luisteren en ervaringen van anderen toe te passen. Ik ben eigenwijs,wil vaak alles zelf nog eens uitproberen, terwijl eigenlijk allang bekend is wat de gevolgen voor me kunnen zijn. Daar word ik op gewezen, in de dranktijd had ik het gevoel dat ik gefaald had, weer een reden om te drinken. Nu probeer ik ervan te leren, kan soms ook met een lach naar mijn eigen gereidheid terugkijken. Ik kan een poging doen om iets op een andere manier aan te pakken.
De vierde stap, het zal nooit af zijn voor me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Subscribe without commenting