Mooi Plekje

Alhoewel ze beiden iets hadden van ‘dood is dood’ verstrooi ons maar gewoon bij het crematorium, vonden wij kinderen dit een nare gedachte. Dat hebben we anders gedaan.

Thuis

In eerste instantie hebben ze naast elkaar gestaan in hun eigen huis. Dat was de plaats waar ze graag waren. Lees verder

Geplaatst in Divers | 1 reactie

Herinneringen

Tijdens de uitvaart hebben we eigenlijk alleen het laatste (zware)deel van zijn leven genoemd. Het was voor ons kinderen het meest intensieve deel, waardoor alle andere belevenissen naar de achtergrond raakten. Het laatste deel ligt ook nog zo pijnlijk vers in ons geheugen.

Einstein

Toch wil ik de ‘Einstein’ die m’n vader was niet vergeten. Oplossingen zoeken om oud materiaal opnieuw te gebruiken, waardoor nieuwe kasten, tafeltjes of andere dingen ontstonden. Als er een schilderijtje of zo opgehangen moest worden, gebruikte hij bij voorkeur enorm grote schroeven en spijkers, zodat er een olifant aan kon hangen. In z’n schuur had hij de meest uitlopende ‘rommeltjes’ en als we eens wat nodig hadden verdween hij naar de schuur om iets te zoeken, wat mogelijk de oplossing zou zijn voor het te repareren probleem.
Lees verder

Geplaatst in Divers | 11 reacties

Rouwkaart vader Jan

Onderstaand de rouwkaart
(klikken op de afbeeldingen geeft een vergroting).

rouwkaart-vader-jan-voorkant  rouwkaart-vader-jan-tekst

Geplaatst in Divers | Reacties uitgeschakeld voor Rouwkaart vader Jan

Kaars gedoofd

vader-in-slaapDonderdag (19 dec.) hebben Ria en ik een gesprek met de arts die ons vertelt dat vader Jan vermoedelijk vergevorderde slokdarmkanker heeft en dat hij snel achteruit gaat. Ze gaan nu  over op palliatieve zorg(pijn en onrustbestrijding). Helaas reageert hij slecht op morfine, daar krijgt hij een ander middel voor.

Genoeg zo

Als een zuster een ‘vlindertje’ wil aanbrengen(een blijvende verbinding om middelen toe te dienen), zegt hij, ‘Stoppen nu, het is genoeg zo.’ Hij wil niet meer verder en denkt dat de medicatie die via het slangetje wordt gegeven, is bedoeld om hem beter te maken. We leggen uit dat het is om pijn en onrust tegen te gaan. Hij gaat akkoord. Donderdag en vrijdag is hij rustig, slaapt veel en heeft geen pijn. Met moeder Jopie nog in onze gedachten, zeggen Ria en ik tegen elkaar: ‘Zo kan het dus ook’.

Lees verder

Geplaatst in mantelZORG | 1 reactie

Het kaarsje flakkert

Nu weten we natuurlijk al tijden dat hij zijn leven niets meer aan vindt. En dat hij sinds zijn Jopie er niet meer is,  er helemaal klaar mee is. En nu is hij ziek, ernstig ziek, sinds zaterdag. Uitgeblust ligt hij in bed. Soms lijkt hij ergens tussen hemel en aarde te zweven en soms reageert hij weer. Een beetje, dan. Soms probeert hij wat te zeggen, of mompelt hij wat, ver weg van ons. En soms lijkt hij pijn te hebben, en kan het niet goed aangeven.

Lees verder

Geplaatst in Lappenmand, mantelZORG | 6 reacties

Apepak

Verdrietig is hij en teleurgesteld, en ‘ze’ snappen er allemaal niks van. Wat is er gebeurd? Een paar keer een ongelukje in bed. Bed nat, omdat vader Jan de weg kwijt was om te plassen in een fles. Bloedhekel heeft hij eraan dat dit gebeurd is.
Lees verder

Geplaatst in Divers | 9 reacties

Not amused

broederliefdeEr werd van het verpleeghuis gevraagd of vader Jan een dag uit zou willen met de medebewoners van de afdeling. ‘Ja leuk’, dachten wij. Een soort schoolreisje en we geven toestemming.

Naar een boerderij en ’s middags gezamenlijk eten en een middagmuziekprogramma. De dag zou aan het eind van de dag op de afdeling afgesloten worden met een broodmaaltijd.

Lees verder

Geplaatst in Lappenmand, mantelZORG | 1 reactie

Oude karakter

08-vader-jan-anja-fotos-kijken-03Na de heupoperatie heeft vader Jan een behoorlijke geestelijk knauw gehad. We hadden echt iets, toen we dat bijna apathische hoopje mens zagen, hoe moet dit nu verder? Hoe kunnen we hem een beetje gelukkiger maken? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, hij lubbert weer op.

Eindelijk eens een opdracht!

Als ik op bezoek ga, heb ik mijn tablet computer bijna altijd bij me, met foto’s en ander spul wat erop staat wat hij leuk vindt. Vorige week vraagt hij opeens, ‘Je hebt toch ook foto’s van de crematie?’ Jawel, maar die heb ik thuis, wil je ze zien? Ja, dat wil hij graag. Leuk! Eindelijk eens een opdracht waar hij om vraagt.

Lees verder

Geplaatst in Lappenmand, mantelZORG | 5 reacties

Het gemis

Na alle hectiek rond het overlijden van moeder Jo en de gebroken heup van vader Jan is het wat rustiger geworden. Het gaat z’n gangetje en het is wennen. Waren het in het begin de handelingen die ik mistte, zoals elke dag even bellen of langsgaan. Nu begint het inhoudelijk aan me te knagen en het besef van ‘nooit meer’ tot me door te dringen.
Lees verder

Geplaatst in Lappenmand, mantelZORG | 5 reacties

Stuiterballetje

In het vorige bericht schreef ik dat vader Jan weer loopt. En bij lopen van vader Jan hoort vallen en dat gebeurt steeds vaker.
Lees verder

Geplaatst in Lappenmand, mantelZORG | Een reactie plaatsen