30 maart 2012 de Mantelzorgers

Fokkermeiden

We maken ons ook grote zorgen omdat moeder Jo persé in het appartement wil blijven. Kunnen we aan één kant wel begrijpen. Aan de andere kant, ze kan geen stap zonder rollator zetten, moet ’s nachts diverse keren uit bed naar het toilet. De ervaringen van de laatste tijd hebben geleerd dat ze regelmatig (vergeef me) ‘op haar bek pleurt’ en/of anders wel haar handen brandt aan één of andere pan die op het gas staat en/of die bijna van het gas gestoten wordt.

Daarnaast heeft ze natuurlijk ook nog die tumor van 8 centimeter in haar borst, waarvan we dinsdag het behandelplan zullen horen.Van ons kinderen neemt ze niets aan, wij zijn maar sukkels. Je moet al van de thuiszorg zijn wil je moeder Jo kunnen overtuigen.

Nou ja.. het voelt allemaal ka-u-tee voor ons, een beetje netter omschreven: we voelen ons behoorlijk machteloos.

Ria

3 van de 4 kinderen hebben, net als vader Jan, een te hoog cholesterolgehalte, wat ook wel Familiaire hypercholesterolemie (FH) genoemd wordt . 2 van 3 kinderen (en vader Jan) slikken hiervoor medicijnen. Ria heeft ze niet voorgeschreven gekregen van haar huisarts.  Dit baart haar zorgen. Plus natuurlijk alle hectiek en de druk en last die op haar  schouders terechtkomt.

Nadat Ria bij de huisarts geweest is én nadat ze de bevestiging heeft gekregen dat haar lichamelijke klachten door stress worden veroorzaakt en dat ook zij medicijnen krijgt om het cholesterolgehalte naar beneden te brengen, is de ergste schrik weg.

Ik

Schrik me een hoedje  vanwege de sores van Ria. Vraag me af: Jeetje, ben ik over je heen gewalst? Tact is nu niet het meest sterke punt van mij in stress-situaties. Maar nee, dat is het niet. We zijn het er over eens dat er teveel op onze schouders en teveel op alleen ‘de meiden Fokker’ terechtkomt. Meer inzet van de broers zou wenselijk zijn. Afgesproken wordt dat Ria thuisblijft en ik andere assistentie ga regelen om Jo naar het ziekenhuis op bezoek te krijgen.

Vrije dag?

Aan het eind van de dag als we weer contact met elkaar hebben, heeft Ria alweer van alles geregeld wat is blijven liggen; extra sleutels laten maken zodat ik ook zonder aan te bellen in het huis van Jan en Jopie kan, ze heeft de was gedaan van vader Jan en zo kan ik nog wel wat dingetjes opnoemen. Dus vrije dag voor Ria? Nou…niet echt.

Dit bericht is geplaatst in mantelZORG. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar 30 maart 2012 de Mantelzorgers

  1. Katinka schreef:

    Anja, ik kan je ook assisteren met rijden natuurlijk…..maar je moet het wel even aangeven, sufkippie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting