31 maart 2012

Zaterdag.Vader Jan heeft weer een onrustige nacht gehad en is weer aan zijn bed vastgebonden. Volgens de verpleging is momenteel goed aanspreekbaar. In het weekend is er ook ’s morgens een bezoektijd en ik  besluit bij vader Jan op bezoek te gaan.

Tegenvaller

Ooo, dat valt even tegen, op het moment dat ik binnenkom, praat hij wel, maar is bijna niet te verstaan en dan is het lastig om te begrijpen/gokken wat hij bedoelt. Af en toe wordt  opgevangen, ‘in de war’, ‘waarom’, maar het hoe of wat precies, ik begrijp het niet goed.

Koffie

Er komt een verpleegkundige binnen en herkenning tussen verpleegkundige en mij. We  kennen elkaar nog van vroeger tijden. Even bijpraten en de aandacht gaat naar vader Jan. Een voorbeeld: meneer Fokker ik kwam eigenlijk om een rondje met u te lopen, zullen we dat straks even doen, nadat jullie de koffie hebben gedronken? Jan vindt dit wel een goed idee.

Rondje lopen

We hebben de koffie op en de verpleegkundige komt om een rondje te gaan lopen over de afdeling. Gezamenlijk helpen we vader Jan achter de rollator en komen in beweging. De verpleegkundige geeft vader Jan aanwijzingen zoals, ‘Meneer Fokker, kijkt u eens recht vooruit, uw voeten lopen dan vanzelf met u mee’. Vader Jan is behoorlijk verzwakt, en bij de verlenging van het rondje zakt hij steeds meer door zijn knieën. We komen weer aan in de kamer.

Scheren

Scheerapparaat wordt te voorschijn gehaald en aan Jan gegeven. Even scheren voor de maaltijd wordt uitgedeeld. De vergeten plekjes neemt de verpleegkundige als hij klaar is van hem over. Er wordt alle tijd en aandacht aan hem geschonken.

Eigen rollator

Wél van belang is dat hij zijn eigen rollator naar het ziekenhuis komt. Het oplaadsnoer voor zijn scheerapparaat is ook nodig. Ik ga toch naar moeder Jo met taart omdat ze morgen 81 jaar wordt. Ze belooft het direct te regelen, zodat Bert en Monique dit vanmiddag nog mee kunnen nemen. Het eten wordt gebracht en ik neem afscheid van vader Jan.

De verpleegkundige en ik spreken nog op de gang met elkaar. Volgens verpleegkundige  gaat zijn gemoedstoestand in golfbewegingen, maar barst hij van de humor en zit hij boordevol grapjes.

Moeder Jo

Op naar de taartenwinkel, diverse taartjes uitgezocht welke worden meegenomen naar moeder Jo. Verslag gedaan van het bezoek. Moeder vertelt dat ze deze nacht niet goed geslapen heeft. Tot een uur of twee vannacht aan het denken, prakkiseren en onrustig geweest is. Daarna nog wel heeft geslapen. Ze heeft besloten vandaag thuis te blijven en niet met Bert en Monique mee te gaan naar het ziekenhuis. Ze vind het voor vandaag teveel.

Bert en Monique

Wanneer Bert en Monique op bezoek zijn bij vader Jan, is zijn gemoedsrust nog slechter geworden. Schreeuwen, gillen en groot verzet. Hij wil er vandoor, maar hij is nog niet in staat om zelfstandig te staan, laat staan te lopen. In overleg met de verpleging wordt hij in bed gelegd, op zo’n manier dat hij er niet uit kan komen. Van alle  oplossingen is dit de voorlopig de beste.

We proberen ons te troosten met het idee dat -als deze aanval voorbij is-, hij er niets meer van af weet. Voor ons als ‘omstanders’ voelt dit zo machteloos. We willen uitleggen, helpen, geruststellen, maar het lukt niet.

Momenteel hebben te maken met een man die eruitziet als vader Jan, maar in de verste verte niet op vader Jan lijkt.

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand, mantelZORG. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar 31 maart 2012

 1. tante Hen-ome Jan. schreef:

  Fijn Anja dat we weer op deze manier op de hoogte worden gehouden.
  Wat een getob weer met jullie Vader en Moeder ,laten we maar hopen dat dit weer goed gaat aflopen.
  Wat een geluk dat jullie nog een beetje in de buurt wonen waardoor julie wat sneller bij je Ouders zijn.
  Tante Hen belt wel met je Moeder waardoor we alwel wat op de hoogte waren.
  Nu hopen we maar dat het toch met allebij wat beter gaat, blijf jouw berichten lezen.
  Groetjes en sterkte met jullie allemaal Ome Jan en Tante Hen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting