Eerste kerstdag naar Jopie

Familieberaad, wat gaan we met kerst doen? Gaan we met z’n ‘allen’ naar het verpleeghuis, of halen we vader Jan op en gaan we met z’n ‘allen’ naar Jopie? Wikken en wegen. Jopie onwijs slecht ter been en er is een nieuwe knobbel ontdekt, waarvoor weer een onderzoek loopt en waar ze (logisch) behoorlijk nerveus over is. Ook de angst die bij ons speelt, krijgen we hem na afloop weer mee terug naar Schagen, of moeten we een ME-busje bellen om hem daar weer te krijgen? Om een lang verhaal niet nog langer te maken; we besluiten om hem 1e kerstdag op te halen, maar niets te zeggen tot de dag daar is. Juist omdat er zoveel tussen kan komen qua ziek en zeer en dan valt het weer zo tegen voor hem.

Blij verrast

Ria haalt hem op. Hij is blij verrast. Ik ga in de tussentijd alvast naar Jopie om te assisteren met de ‘koek en zopie’.  Als ze binnenkomen(vader Jan moet eerst even acclimatiseren) is het weer als vanouds. Hij zit op zijn eigen groene relaxstoel, alsof hij nooit weg geweest is. Koffie met kerst-tulband en het is gezellig. Je ziet hem zichtbaar genieten.

Spannend

Jopie heeft speciaal voor vader Jan een apart pannetje met soep gemaakt en alle ingrediënten fijngemalen vanwege slikproblemen die hij soms heeft. Ik beleg de zachte kadetjes met ham en kaas. Nou…en toen werd het even spannend…
We zien dat het brood in Jan z’n keel blijft hangen, en dat hij verkrampt. Jeemig…wat moeten we doen? Met dank aan Ria, want ik wist het even niet meer, die kordaat handelde, met rust op hem insprak, en na een minuut of 2 á 3 was de broodprop door zijn keel verdwenen. Wat kunnen een paar minuten dan lang duren.

Fijne dag

Na het eten gaan we verder met de babbel en hij blijft zichtbaar genieten. Erik-Jan en Ingrid komen ook nog even, waardoor Ria hem  wat later als we afgesproken hadden weer naar Schagen brengt. We hebben beide ouders (op het slikincident na) een fijne dag kunnen bezorgen en daar was het ons om te doen.

 

Dit bericht is geplaatst in mantelZORG. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting