Ik maak me zo’n zorgen

Af-en-toe zat ik met de handen in mijn haar, met de vraagstelling: Hoe kan ik het vader Jan beter naar zijn zin maken?’ De meeste keren als ik bij hem op bezoek kom, ben ik de aangewezen persoon om te vertellen dat de situatie met ‘zijn Jopie’ weer veranderd is. En meestal zijn dat minder leuke berichten. Daarna haastte ik mij te zeggen met : ‘Het komt wel weer goed.’ Vader Jan echter -ook niet gek- maakt zich iedere keer razend bezorgd.

Jopie niet mee?

Afgelopen weekend, is Jo niet bij hem op bezoek geweest vanwege de antibioticakuur en vermoeidheid. Gisteren kom ik op bezoek en dan kijkt hij, zoals elke keer, verder naar de deur en vraagt al een beetje teleurgesteld: ‘Is Jopie niet mee?’ Nee Jopie is niet mee, maar… morgen komt ze de héééle middag. Ik leg uit dat het weer beter met haar gaat.

Vader Jan huilt van blijdschap en hij zegt: ‘Ik moet jullie aldoor geloven, maar dan komt ze drie dagen niet zonder dat ik wat weet, of van haar hoor. Ik maak me zo’n zorgen.’

Goed gesprek

Nu heb ik(Anja) vanmorgen een goed gesprek gehad met mijn vriendje, die me wat richtlijnen geeft(dank!).  ‘Wegwuiven en zeggen dat het weer goedkomt, terwijl jij ook niet weet wat er gaat gebeuren, maakt dat je vader zich weggezet en niet serieus genomen voelt. Moet je niet doen. Wees gewoon eerlijk tegen hem en zeg dat jij je ook hartstikke bezorgd maakt als er weer wat gebeurd.’

Zorgen delen

Met deze richtlijnen ben ik het gesprek aangegaan met mijn vader en wauw, het werkt! Door ook mijn eigen zorgen te delen met hem, zowel over hemzelf als over moeder Jopie, werd hij een stuk rustiger en zag ik het vertrouwen in zijn ogen groeien. Tsja…dacht(hoopte) ik het aldoor goed te doen met een averechts effect. Soms moet ik weleens gewezen worden op andere ingangen.

Goed te spreken

Overigens, vader Jan was gisteren hartstikke helder en goed te spreken. Dat geeft de burger weer moed. Ook de problemen met lopen zijn een stuk verbeterd sinds de pedicure is geweest. De pijn in zijn voeten is een stuk verminderd.

Groot gelijk

Als ik bij moeder Jo kom, heeft de specialist net gebeld voor de uitslag van de kweek die donderdag gemaakt is. Geen verontrustende dingen gevonden, maar de arts zegt wel dat ze de antibioticakuur moet afmaken. Daarnaast geeft hij moeder groot gelijk dat ze gekozen heeft om het bestralen als nabehandeling te laten voor wat het is.

Zorg minder

Vandaag gaat Jopie de hele middag op bezoek bij Jan. De gemeente komt in het zorghuis om de vingerafdrukken en de pasfoto’s op te halen voor hun nieuwe ID-kaart. Weer een zorg minder.

Haar hand is vandaag behoorlijk dik en stijf. Volgens de verpleegkundige niet iets om zich zorgen om te maken. Ze krijgt wel het advies om met de hand in beweging te blijven en als het kan hem wat hoger te houden. Morgen moeten we toch naar de mama-care voor controle, kunnen zij er ook even naar kijken.

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand, mantelZORG. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting