Oude karakter

08-vader-jan-anja-fotos-kijken-03Na de heupoperatie heeft vader Jan een behoorlijke geestelijk knauw gehad. We hadden echt iets, toen we dat bijna apathische hoopje mens zagen, hoe moet dit nu verder? Hoe kunnen we hem een beetje gelukkiger maken? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, hij lubbert weer op.

Eindelijk eens een opdracht!

Als ik op bezoek ga, heb ik mijn tablet computer bijna altijd bij me, met foto’s en ander spul wat erop staat wat hij leuk vindt. Vorige week vraagt hij opeens, ‘Je hebt toch ook foto’s van de crematie?’ Jawel, maar die heb ik thuis, wil je ze zien? Ja, dat wil hij graag. Leuk! Eindelijk eens een opdracht waar hij om vraagt.

Wil je die ook zien?

08-vader-jan-anja-fotos-kijken-01Thuisgekomen direct aan de slag. Foto’s selecteren, waardoor een fotoverhaal ontstaat. Off-line beschikbaar maken, omdat er helaas geen behoorlijke wifi in het verpleeghuis is. Samen met vriendje een paar dagen later mét foto’s bij vader Jan op bezoek. Ik vraag hem, ‘Er staan ook foto’s op van de dag dat we bij haar waakten en dat ze nét overleden is. Wil je die ook zien?’ Nou volgens eigen zeggen, kan hij wel wat hebben, dus samen alle foto’s bekijken die ik voor hem verzameld heb.

Je moeder was een best

Bij het zien van de foto’s, is hij wel verdrietig, maar ook heel blij. Termen die langskomen uit zijn mond: ‘Rotkanker,  ze kon niet winnen hè, ze wilde zo graag,  je moeder was een best, en wat was het mooi hè(de crematie)? En..hij herkent écht iedereen die op de foto’s staan. En dat doet dít kind dan weer goed.

Dove krengen

08-vader-jan-anja-fotos-kijken-02Vriendje zit wat op de achtergrond. Als vader Jan voor de derde keer iets moet herhalen, zegt hij geërgerd met flinke stemverheffing: ‘Dove krengen zijn het allebei, anders kunnen ze het niet verstaan.’ (Dat slaat dus op Ria en mij).

Genieten! Eindelijk weer eens een bezoekje waar het oude karakter van vader Jan weer eens boven komt drijven.

 

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand, mantelZORG. Bookmark de permalink.

5 reacties op Oude karakter

 1. Lisa schreef:

  Wat fijn voor jullie, dat is goed nieuws!
  Leuke foto’s ook, heel waardevol.
  Hartelijke groet,

 2. anja schreef:

  Met dank aan vriendje die deze keer mee was! Weet je, het is per keer/dag bekijken. Het kan zomaar weer de volgende keer minder zijn met hem. Er is geen pijl op te trekken en dat maakt het soms lastig. Iedere keer dat beter gaat, hoop ik (tegen beter weten in) dat het zo blijft of nóg beter wordt. Dat is natuurlijk niet zo, en het is iets waar ik mee moet leren omgaan.

  Op 23 september ga ik naar de ‘mantelzorgdag’ in het Afas stadion en heb me voor wat lezingen en workshops aangemeld, misschien dat ik het één en ander beter ga leren begrijpen(want ik wil zo graag altijd alles snappen)…

  Lisa, ik weet niet waar je woont, maar misschien vind jij het ook nuttig om naartoe te gaan. Het is gratis, maar je moet je wel inschrijven. Zie de website: http://www.mantelzorgdag.nl/

 3. Lisa schreef:

  Dag Anja,
  Het is ook erg verwarrend en vooral verdrietig voor alle partijen. Ja, het is heel goed om te ‘leren’ hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan en dan nog, ik reageer nog niet altijd op een juiste manier. De pieken en dalen in het ziektebeeld maken het er niet makkelijker op. Bedankt voor de tip, ik gaat het zeker bekijken.
  Hartelijke groet,

 4. anja schreef:

  Héé leuk, in elk geval tot dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting