Slecht nieuws voor moeder Jo 3 april 2012

Moeder Jo heeft om 09.55 uur een afspraak met de chirurg en de afdeling ‘mama-care’ wat betreft het behandelplan van haar tumor. Was het nieuws vorige week al slecht, het is nu nog een graadje slechter; een agressieve snelgroeiende tumor die ook nog eens in de huid ingegroeid is. Had de oncoloog het vorige week over 7 á 8 centimeter. Er wordt nu al gesproken van 10 centimeter. Maar… dit zijn twee verschillende medische mensen, misschien hebben ze de omvang van de tumor verschillend ingeschat. Al wel bekend is dat de tumor niet met hormonen valt te behandelen.

Slecht-nieuws-gesprek

Jo ligt nu op de onderzoekstafel. De arts, co-arts en dochters staan eromheen. De Fokker dames  nemen het nieuws aan als een feit. Nog geen gevoelens erbij. Het is iets van: ‘O, is dat zo?’, en meer niet. Arts en co-arts nemen hierna alle tijd om voor hun ‘slecht-nieuws-gesprek’. Daarna gaan de Fokker-dames naar de mama-care die nog verder op de materie ingaan.

PET/CT scan

Eerst volgende week verder onderzoek via een PET/CT scan om te onderzoeken óf er uitzaaiingen zijn en -zo ja- wáár.  Mama-care Henriëtte neem alle tijd om uit te leggen wat er gaat gebeuren met zo’n scan. Van de uitslagen/bevindingen van deze scan wordt bepaald wat de meest comfortabele manier is voor Jo om te behandelen na een eventuele operatie.

Moeder Jo kan én wil(onderbewust) nog niet aan de feiten. Ze praat over van alles en nog wat met de mamma-care en de arts, behalve over haarzelf. Ria en ik vragen ons af: ‘begrijp je het niet, wil je het niet begrijpen, is dit een reactie op het slechte nieuws’, of is er wat anders aan de hand, want er gaan de laatste tijd wel vaker dingen mis.

(PET/CT scan zal volgende week woensdag 11 april plaatsvinden, de tijd wordt nog doorgegeven, en uitslag (en hopelijk behandelplan) krijgt ze een week later).

Vader Jan

Vader Jan wordt voorzichtig op de hoogte gesteld. Op een manier van: ‘Weet je nog dat moeder zo’n bult in haar borst heeft? Die moet er uitgehaald worden.’ Dat begrijpt hij en geeft  als reactie: ‘Nou ja, dat kan er ook nog wel bij’. Een kwartier later lijkt hij het weer vergeten te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting