Spannende dagen

Na de kerst wordt Ria gebeld door het verpleeghuis. Vader Jan is ziek, ligt in bed en wordt geveld door een buikgriep, die momenteel heerst. Wel lullig, maar we besluiten NIET op bezoek te gaan, omdat we onze eigen gezondheid willen sparen. Ook Jopie willen we het risico van een buikgriep niet aandoen. Ze is net weer herstellende is van een ernstige verkoudheid.  Daarnaast heeft ze de angst van de bult nog, waarvan we nog niet weten wat het is. De buikgriep van Jan heeft ongeveer 3 dagen geduurd en dan wordt Ria weer gebeld door het verpleeghuis. Hij weigert zijn medicijnen in te nemen. Hij vindt het genoeg, hij wil dood.

Jullie redden je kloten wel

Nu is deze wens ons al een tijdje bekend en we weten dat hij niet in het verpleeghuis wil zijn. Dit is toch wel even slikken. Ik heb een tijdje geleden een gesprek met hem gehad, waar hij deze wens ook kenbaar maakte. Op mijn, ‘Ik zou het niet leuk vinden en zou je heel erg missen’, antwoordde hij, ‘Jij redt je kloten wel en de rest ook.’ En ook, ‘Je hoeft niet verdrietig te zijn, ik heb een goed leven gehad, het houdt een keer op en beter wordt het niet meer.’

Afgeschreven

We begrijpen zijn wens wel, het is voor hem het gevoel, ik wacht hier alleen op de dood en ik ben afgeschreven. En als het dan toch moet, dan maar snel. Onze gevoelens worden heen en weer geslingerd. Medicijnen weigeren, tsja.. hoe lang gaat de lijdensweg dan duren? Laat hem dan asjeblieft geen pijn krijgen, dat verdient hij niet.

Rekening houden met je kinderen

De fase van medicijnen weigeren heeft drie dagen geduurd. Als ik na mijn werk (ik werk in hetzelfde verpleeghuis op een andere afdeling) op oudejaarsavond nog even bij hem langs ga om te kijken hoe de zaken er nu voor staan, neemt hij weer medicijnen. Hij vertelt dat iemand hem gezegd heeft(een medebewoner), dat hij rekening moet houden met ‘zijn jongens’.

Omschakelen

Wel wonderlijk, (ik praat nu alleen voor mezelf) ik had er net vrede mee dat hij binnen afzienbare tijd zou overlijden, en nu besluit hij weer verder te willen leven. Het is weer even omschakelen voor me, als je begrijpt wat ik bedoel.

Het komt zoals het komt

Nou ja, ‘het komt zoals het komt’ en we wachten weer verder af, meer kunnen we niet doen.

Dit bericht is geplaatst in mantelZORG. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting