Vader Jan helemaal blij, 24 april 2012

Foto’s

Ik ga eerst even ‘bakkie’ halen bij moeder Jo en heb de foto’s van Fynn (het laatst geboren achterkleinkind)op de tablet pc gedownload zodat ook Jo deze kan bekijken. Jo hoopt dat ze binnenkort een foto krijgt zodat deze aan de fotogalerie in de gang kan worden toegevoegd.

Uitkijk

Op naar Magnushof naar vader Jan. We hebben ontdekt dat vader Jan op de uitkijk staat vanaf de huiskamer. (Beetje sukkelig van de dames Fokker, maar we hebben geen van allen een goed richtingsgevoel dus ook hier zaten we een verdieping te laag naar vader Jan te zoeken, oké bijzaak). Vader Jan staat op de uitkijk op de bovenste verdieping precies boven de hoofdingang.

Parkietjes

Moeder gaat alvast naar boven terwijl ik de auto parkeer. Inmiddels bevinden Jan en Jo zich op de kamer van Jan. Niet lang daarna komt een ergotherapeute voor een intake gesprek met vader Jan. Ze stelt zich voor en legt uit wat ergotherapie is: Het begeleiden en ondersteunen om de kneepjes van het normale dagelijkse leven weer zelfstandig uit te kunnen voeren, zoals wassen, douchen, aankleden, afwassen, koffie zetten, aardappels schillen, tafel dekken, nou ja dat soort dingen.

De ergotherapeute stelt vragen aan vader Jan wat hij normaal thuis doet. Moeder Jo vult regelmatig aan. Het is weer bijna alsof ze thuis zijn, als twee parkietjes zitten ze te pruttelen (voelt goed voor dit volwassen kind). De therapeute stelt voor om vader Jan de dingen hier weer te leren en meer om weer zelfstandig thuis te kunnen wonen.

Huishouding bestieren

Ploing… de radars in het hoofd van Jan werken op volle toeren. ‘Mooi, dan kan ik weer naar huis en kan ik jouw helpen Jo, want je hebt veel hulp nodig na de operatie’. Vader raakt heftig geëmotioneerd en ziet het helemaal zitten om op les te gaan om de huishouding voor Jo te leren bestieren en haar te kunnen helpen. Eten koken zal niet lukken heeft hij al bedacht, dat moet ’tafeltje dekje’ worden.

Mooi om te zien, die vader van mij, eindelijk helemaal blij, eindelijk een doel waar hij aan kan werken en waar we direct uit kunnen concluderen, hier gaat de ouwe Fok zijn tanden inzetten om te bereiken wat hij in zijn kop gezet heeft. ‘Jo helpen zodat ze samen weer op de Platte Ven in hun eigen huis kunnen wonen’.

Sterke Jerke

Aan het einde van het bezoekuur geeft Jan  een staaltje van zijn eigen kracht…Hij sleept een zware  kamerstoel weer naar zijn plek in de gang en geen mens die hem daarin kan tegenhouden. Ik niet, de verpleging niet, die beiden proberen ‘Uhh.. zeg hoor eens, u bent hier patiënt en niet van de technische dienst’. Jan is niet meer te stoppen in zijn enthousiasme.

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting