Voorbereidend gesprek operatie Jo, 27 april 2012

Het ritueel start ’s morgens vroeg alweer. Ria naar Noord-Scharwoude om Jo op te halen, dan naar mij en dan met z’n drieën gezamenlijk naar het ziekenhuis. Jo stapt  in geleend ziekenhuisstoeltje en óp naar de internist waar we verwacht worden. De arts legt uit dat Jo een metaplastisch carcinoom in haar borst heeft. Een vorm van kanker heeft die niet zo vaak voorkomt. De arts legt ook uit dat afhankelijk van de operatie -in overleg met het ziekenhuisteam en moeder- bepaald wordt wat eventueel de vervolgbehandelingen zullen worden. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om van alles uit te leggen en hij laat ons ook het filmpje van de PET/CT scan zien. Vervolgens gaan we naar de mama-care, naar Sandra die  gaat uitleggen over het hoe en wat voor-, tijdens- en na- de operatie.

Uitleg over dingen die komen

Sandra vertelt wat er gaat gebeuren tijdens de operatie en erna. Ze vertelt ook dat Jo direct al een tijdelijke borstprothese kan gebruiken en toont deze. Daarna als de wond voldoende hersteld is  komen de echte prothesen aan de beurt. Je kunt het beter niet hebben, maar de materialen zijn mooi en zacht en gedragen zich ook als echte borsten. Een prothese wordt in de ‘dubbele bodem’ van een speciale BH  bevestigd, waardoor er geen zorgen zijn dat de prothese zomaar ergens onder de kleding vandaan kan rollen.

Afwijzing zorghuis

De ziekenhuisopname gaat 2 dagen duren voor Jo.  Daarna tijdelijk naar een zorghuis als Magnushof b.v. wordt afgewezen omdat de situatie ten opzichte van ‘hoe het was’ niet als meer belastend ingeschat wordt. Daar schrikt Jo toch wel van, want ja alleen in het appartement ’s nachts, dat is toch wel eng. Uiteraard gaan we meer thuiszorg regelen. De wond moet dagelijks verzorgd worden er is meer huishoudelijke hulp nodig en’ tafeltje dekje’ en een alarm wordt geregeld, maar… de nachten, dat blijft eng.

Zorg(en)

Sandra noemt op: ‘Mevrouw Fokker, het is natuurlijk heel moedig en dapper dat u en uw man  zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. En dat u voor uzelf en uw man wilt zorgen, maar… u moet geen zorg en zware belasting worden voor uw kinderen, dat is natuurlijk niet goed.’ Dat vindt Jo ook… en ondertussen zie je haar denken ‘Ik kan nog makkelijk zelfstandig’. Wat Sandra dan ook opnoemt op een manier van: ‘Lullen jullie maar, ik maak het lekker zalluf wal uit.’ Dikke pret, maar ondertussen…de (mantel)zorg is een enorme belasting en verantwoording. We zijn zuinig op onze ouders, maar zijn ze ook zuinig op zichzelf, en op ons als kinderen? Nou ja, wordt vervolgd.

Slaapgebrek

Erik-Jan gaat ’s middags op bezoek bij vader Jan, die de nacht heeft  doorgebracht in een andere kamer(bezemkast?) vanwege de overlast die zijn kamergenoot produceert. Volgens Erik-Jan was vader Jan een beetje warrig. (Ik: kijk er niet raar van op, want een aantal dagen slecht slapen breekt natuurlijk op.) Jan heeft als dagbesteding fysiotherapie gehad.

Dit bericht is geplaatst in Lappenmand. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Subscribe without commenting